Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kaicho wa Maid-sama!

grzesssiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kopiakaichou.png

usui.png

kopiaopis.png

Typ serii: TV

Ilość odcinków: 26

Rok wydania: 2010

Anime opowiada o pewnej dziewczynie Ayuzawa Misaki. Jest to prawie przeciętna nastolatka. Mówiąc ,,prawie" mam na myśli to, że jest przewodniczącą (od niedawna) szkoły koedukacyjnej. Misaki nienawidzi chłopaków za ich niechlujstwo oraz brak kultury. Ale nie dość tego : jest bardzo silna. Trenuje od kilku lat karate, dlatego szybko sprowadziła do szkoły porządek. Jako że dziewczyna jest biedna, pracuje w małej kawiarni, gdzie obsługa jest przebrana za pokojówki. Misaki trzyma to w sekrecie przed innymi, lecz na jej nieszczęście Usui Takumi, najprzystojniejszy chłopak w szkole, odkrywa jej tajemnicę. Czy Usui ją wyjawi czy zatrzyma dla siebie? Przekonajcie się sami.

Anime według mnie jest cudowne. Zalicza się do tzw. biszów. Kreska jest wspaniała, postacie ciekawe, a fabuła tak bardzo wciąga, że nie można się doczekać następnego odcinka. W pewnych momentach akcja może nieźle zaskoczyć widownię. Anime jest bardziej skierowane do damskiej widowni, ale mężczyznom także może się spodobać .Według mnie pomysł na anime jest genialny i daję mu 10/10. Gorąco zachęcam do oglądnięcia tej serii, bo naprawdę warto!

(powyższy opis pochodzi z anime-shinden.info)

Tutaj nieco dłuższy opis

Kaicho wa Maid-sama?, bo o tym dziele mowa, powstało na podstawie mangi autorstwa Hiro Fujiwara o tym samym tytule. Studio, z pod którego wychodzi seria to J.C. Staff sławne m. in. z ?Loveless? czy ?Zero no Tsukaima?. Reżyserią zajął się Hiroaki Sakurai. Natomiast scenariusz przygotował Mamiko Ikeada znany np. z ?Da Capo? . Serial jest kwietniową produkcją tego roku należącą do gatunku komedii, romansu oraz liczącą sobie 26 odcinków.

Misaki Ayuzawa jest uczennicą liceum Seika High, które jeszcze kilka lat temu było szkołą wyłącznie dla mężczyzn. Do tej pory, większość uczniów jest płci męskiej, której pilnuje Misaki. Znana jest jako pierwsza w historii szkoły dziewczyna, której udało się zdobyć tytuł przewodniczącej. Na co dzień jest bezlitosna dla każdego chłopca łamiącego regulamin, przez co nazywana jest przez nich czepialską. Ayuzawa nie ma łatwego życia, nienawidzi wszystkich mężczyzn przez to, że w przeszłości ojciec zostawił ją oraz matkę i siostrę z dużymi długami. Teraz bohaterka stara się jak może, aby pomóc matce, która ponad swoje siły pracuje w szpitalu jako pielęgniarka. Zatrudnia się w kawiarni ?Maid Latte? jako kelnerka przebrana w strój pokojówki. Misa-chan za wszelką cenę chce utrzymać to w tajemnicy, by zachować swój autorytet w szkole. Niestety, pewnego dnia w pracy wynosząc śmieci widzi ją jeden z uczniów Seika High. Jest nim przystojny, powodujący u większości dziewczyn motylki w brzuchu, Takumi Usui. Kolejnego dnia główna bohaterka idzie do szkoły z przekonaniem, że Usui rozpowiedział wszystkim, gdzie pracuje po szkole. Spotyka ją miła niespodzianka gdyż ten, zachował to w sekrecie. Ponadto po szkole odwiedził kawiarnię, w której pracuje Misaki i przy filiżance kawy nie spuszczał z niej oka. Od tamtej pory stara się pomagać przewodniczącej, często narzucając się jej. Czyżby zakwitła miłość?

Ta komedia romantyczna ma do zaoferowania dość ciekawą fabułę typową raczej dla dziewcząt, ale zapewne męska część publiczności też nią nie pogardzi. Chłopak bardzo popularny wśród dziewczyn zakochuje się w mało lubianej przez męską społeczność dziewczynie i przy każdej odpowiedniej okazji wysyła jej sygnały świadczące o jego zainteresowaniu nią. Podobny motyw przewija się w innym anime o tytule ?Special A?, co świadczy o nieoryginalności twórców, lecz zastosowaniu schematów. Fabuła jest więc często do przewidzenia. Chociaż wprowadzenie pewnego detalu do ostatnich odcinków z pewnością było miłą niespodzianką. Serial jest przyjemny i praktycznie po każdym odcinku na twarzy pojawia się uśmiech (głównie u romantyków). Osoby lubiące szybki bieg wydarzeń mogą czuć zdenerwowanie, gdyż akcja wokół głównych bohaterów niesamowicie się przedłuża aż do ostatniego odcinka, po którym osobiście czuję niedosyt, miałam nadzieję na coś więcej. Anime niesamowicie nadrabia swoje nieliczne wady charakterami głównych bohaterów, które są przemyślane i dobrze dopasowane do postaci. Usui jest wręcz wymarzonych ideałem chłopaka dla wielu dziewcząt (w tym mnie), a jeżeli chodzi o Misaki należy pytać części męskiej, choć myślę, że ma w sobie coś, co chłopaki lubią.

Sceny w serii dość często są niedokładnie narysowane, jednak mają one swój urok. Graficy skupili się głównie na przedstawieniu postaci, dzięki czemu są one dobrze dopracowane i miło się prezentują. Nie zabrakło także ?cukierkowych kadrów?, które są typowe dla tego rodzaju serii, często używane, np. w ?Ouran High School Host Club?, oddają one charakter anime. Wnętrza pomieszczeń są narysowane wyjątkowo ładnie, dobrze się prezentują. Odnośnie krajobrazów, są rzadko pokazywane, więc rysownicy nie przykładali do nich wielkiej wagi, po za tym umykają oku, ponieważ głównie skupiamy się na postaciach.

Muzyka jest łagodna i powolna. Podczas romantycznych scen głównie możemy usłyszeć pianino oraz skrzypce, które oddają urok tych wyjątkowych momentów. Po za tym ścieżka dźwiękowa nie rzuca się przed plan i jest przyjemna dla ucha. Jako opening użyto piosenki Sayi Mizuno pt. ?My secret?, która tekstem jest bardzo powiązane z fabułą anime. Początkowe odcinki kończy ?Yokan?, którego wykonawcą jest Heidi, w późniejszych epizodach jako ending użyto ?Loop? tego samego wykonawcy.

Reasumując, anime jak najbardziej warte obejrzenia. Ma w sobie coś magicznego, co sprawia, że chce się więcej i więcej przygód Usui?ego i Misaki. Ma w sobie tyle optymizmu, że oglądając je masz zagwarantowany dobry humor przez cały dzień. Polecam serial i tym wymagającym i tym nie wymagającym czegoś ?większego? od anime, bo zapewne nikt się na nim nie zawiedzie. Dobrą nowiną jest to, że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że doczekamy się drugiej serii, na co sama z niecierpliwością będę czekać.

Autor: Regalelilium

Opis pochodzi z:

kopialinki.png

http://www.anime-shinden.info/8693-kaichou-wa-maid-sama-online.html
http://www.animezone.pl/odcinki-online_kaichou-wa-maid-sama

usiumisaki.png

Od siebie mogę dodać że anime polecam, jest ono takie troszkę "babskie" ale naprawdę fajnie się ogląda

;)

Zapraszam do komentowania

:)

HBV27j.png

Opublikowano

zajebisty romans postać usuia niszczy system ten jego charakter i miny mnie rozwalały jednak fabuła jak to na romans przystało nudnawa i powtarzająca schematy ale za postacie humor i romans 9/10 fajnie jakby wyszła druga część :D

NJxbd4x.png

Opublikowano

Zgadzam się, postać Usuia niszczy system.

Co do drugiego sezonu to gdzieś tam mi się obiło o uszy że niestety nie powstanie

ale nie są to jakieś oficjalne informacje więc miejmy nadzieję że będzie kontynuacja :)

HBV27j.png

Opublikowano

Zgadzam się, postać Usuia niszczy system.

Co do drugiego sezonu to gdzieś tam mi się obiło o uszy że niestety nie powstanie

ale nie są to jakieś oficjalne informacje więc miejmy nadzieję że będzie kontynuacja :)

z jednej strony zakończenie jest dość dobre ale chciałbym zobaczyć ich dalsze losy bo nic raczej nie stoi na drodze w końcu nie był to romans i dramat w stylu ostatni pocałunek przed śmiercią bo w takich sytuacjach kontynuacje są nie na miejscu

NJxbd4x.png

Opublikowano

Anime boskie :P

Usui <3

Jednak zakończenie mogłoby być lepsze ;-) Żałuje, że nie zrobili kontynuacji tego.

dokładnie wątek romansu niby fajny ale trochę za długo się rozwijał ... niby są odc gdzie nagle się wbiją a później 10 odc i nic ...

jakby zrobili next seriie przykładowo 13 odc mogli by tam wpakować więcej romansu i dać nam trochę radości :D

NJxbd4x.png

Opublikowano

Zwykle tego typu romanse mi się nie podobają ale to akurat mi się spodobało.Wprawdzie czasami przewijałem bo nie podobały mi się nie którego sytuacje ale ogółem fajnie sie oglądało ich perypetie.Przedewszystkim głona bohaterka na początku była strasznie irytująca stawiała wszystkich po kątach ale się to potem zmieniło wiadomo zresztą dlaczego :) No i ten koleś co latał za nią był też całkiem spoko.

kirito_signature_final_by_trayylolz-d6jp

Opublikowano

Są niby OAV'ki, jako kontynuacja, ale to i tak nic konkretnego. Sądzę nawet, że takie ogólnie było założenie. Trzymać w niepewności aż do końca i nie dać "spełnienia" ;-)

Po konkrety zapraszam do mangi. ;) Zekranizowali tylko 35 rozdziałów, więc jest dużo czytania jeszcze. :P

Opublikowano

Po konkrety zapraszam do mangi. ;) Zekranizowali tylko 35 rozdziałów, więc jest dużo czytania jeszcze. :P

Przyznaje, że nie czytałam mangi. Anime jest godnym jej odzwierciedleniem, czy strasznie ją pocięli? Na którym dokładnie chap kończy się anime?

Opublikowano

hmm teraz tylko wyszukiwać zapowiedzi next serii, chociaż każdy sezon do przodu to zarazem mniejsze szanse.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Wydawnictwo w Japonii oznajmiło, że nie będzie kolejnej serii ekranizacji mangi ;-)

;_; Why, w sumie jakoś to przeboleje na szczęście obecne seriie też są na dość wysokim poziomie

NJxbd4x.png

Opublikowano

Przyznaje, że nie czytałam mangi. Anime jest godnym jej odzwierciedleniem, czy strasznie ją pocięli? Na którym dokładnie chap kończy się anime?

Korzystam z tej trony(

http://www.mangaupdates.com/

) i jak dobrze kojarzę to zekranizowali z 35 rozdziałów. Na tej stronie powinno być dokładne info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...